גירושין בהסכמה

לקבלת ייעוץ לתהליך נכון

גירושין בהסכמה

הסכם גירושין בהסכמה

בתחום של דיני משפחה קיים כל כך הרבה מן הריב והקושי, מחילוקי הדעות שמעיבים על היכולת להתקדם ולמצוא פתרונות, עד שגירושין בהסכמה הם תמיד חלקת אלוהים קטנה כשנתקלים בהם. אמנם עלול להשתמע מכך כי אין תפקיד לגישור גירושין במצב כזה, אך דווקא כאן חשוב לומר שגירושין בהסכמה יכולים להיות הדבר הפשוט ביותר או האתגר הגדול ביותר שתעמדו בפניו, הבעיה היא שאין לדעת זאת מראש.

גירושין בהסכמה – ללא מאבקים

גירושין בהסכמה הם הדרך הנכונה והמיטבית לסיים את הקשר הזוגי תוך שמירה על כבוד הדדי של בני הזוג, טובת הילדים וראיית פני עתיד. בעזרת הליך מקצועי ומובנה של גישור, ניתן להגיע להסכמות הנכונות לבני הזוג ולפתור את כל הסוגיות והאתגרים הכרוכים בפרידה. במאמר הזה, אסביר לעומק, בין היתר, מהם היתרונות של גירושין בהסכמה, למי הם מתאימים, מהם שלבי התהליך וכיצד מומלץ להתנהל במהלכו.

מהם גירושין בהסכמה?

גירושין בהסכמה הם תהליך שבו בני הזוג מחליטים במשותף לסיים את הנישואין ולהגיע להסכמות תוך שיח על כל הנושאים הקשורים לפרידה ביניהם, בין היתר, חלוקת רכוש, אחריות הורית על ילדים, תשלום מזונות ועוד נושאים המהווים את המעטפת של המשפחה בפרידה.

גירושין בהסכמה הוא תהליך שמבוסס על שיתוף פעולה בין הצדדים המאפשר להם לשלוט בתוצאה הסופית מבלי להיגרר למאבקים משפטיים. בני הזוג מנהלים תהליך, שיש בו הקשבה לצרכים, פירוט עמדות במטרה להגיע לפתרונות הנכונים עבורם. התהליך מתבצע יחד עם גורם נייטרלי, מגשר מקצועי, שתפקידו לסייע להם לגבש הבנות ופתרונות מוסכמים שיענו על הצרכים שלהם ושל הילדים.

התהליך מתקיים בסביבה בטוחה ותומכת, המעודדת דיאלוג כן ופתוח. המטרה בסופו של דבר היא להגיע לניסוח הסכם גירושין מפורט וברור, המבוסס על אותן הסכמות, שיסדיר את כל ההיבטים המשפטיים, הכלכליים והמשפחתיים הנובעים מסיום הנישואין, ויהווה בסיס איתן להמשך הדרך של בני המשפחה.

גירושין בהסכמה מתאפיינים בראייה ארוכת טווח, בנכונות לפשרות הדדיות ובשאיפה לשמור על יחסי co-parenting תקינים לטובת הילדים ולטובת עתיד כל אחד מבני הזוג.

להתייעצות וקבלת מידע נוסף השאירו לי הודעה ואחזור אליכם:

האם גירושין בהסכמה מתאים לכל אחד?

לא בהכרח. גירושין בהסכמה דורשים רמה בסיסית של תקשורת ושיתוף פעולה בין בני הזוג. אם קיים חוסר אמון עמוק, פערי כוחות משמעותיים או מצב בו צד אחד נתון לאלימות של הצד השני, גירושין בהסכמה עלולים להיות מאתגרים במיוחד עד כדי בלתי אפשריים.

אם אחד הצדדים אינו מעוניין כלל להתגרש, ככל הנראה הוא יערים קשיים על התקדמות התהליך הן במודע והן שלא, ועל כן תהליך כזה אינו מתאים עבורו. החשש במקרים אלו הוא כי, ההסכמה עלולה להיות למעשה כפויה או מונעת מתוך פחד, ולא משקפת את רצונם האמיתי של הצדדים. כאשר ישנו חשש שאחד הצדדים מנצל את יתרונו כדי לכפות על האחר תנאים בלתי הוגנים, או כאשר יש צורך מהותי בהכרעה שיפוטית כדי להבטיח הגנה על זכויותיו של צד מוחלש – לא ניתן להסתפק בהליך גישורי.

יתר על כן, גמישות מחשבתית מאפיינת את התהליך, כמו גם נכונות לפשרה ויכולת לראות את "התמונה הגדולה". כאשר אחד הצדדים או שניהם שרויים בכעס עז, בטינה ובתחושות נקם, הם עלולים להתקשות להפנים את ההיגיון של ויתור הדדי ויצירת הסדרים מתוך הבנה משותפת. חוסר אמון האחד בשני מקשה על השיח הפתוח הנדרש לצורך גיבוש הסכמות.

אך אין לאבד תקווה, מנסיוני, גם במקרים מורכבים שהיו בהם פערים ניכרים בין בני הזוג, מומלץ לנסות את הגישור ביחד עם טיפול של תקשורת מקרבת על מנת ולבחון אפשרות של גירושין בהסכמה, בטרם פונים למסלול של התדיינות משפטית.

ברוב המקרים ניתן להפיק תועלת מתהליך של הידברות בסיוע צד שלישי ניטרלי ומקצועי, גם אם הוא אינו מוביל בסופו של דבר לגיבוש מלא של הסכם גירושין. המפגש עם המגשר יכול לסייע בהפחתת המתחים, בשיפור התקשורת ובמתן כלים להתמודדות עם חילוקי הדעות בהמשך הדרך.

אם כך, גירושין בהסכמה הם אופציה מצוינת ורצויה למרבית הזוגות, אך הם אינם בהכרח מתאימים או אפשריים בכל מקרה. צריך לבחון את הנסיבות הספציפיות ולהפעיל שיקול דעת. יחד עם זאת, גם כאשר קיימים קשיים ואתגרים, עדיין מומלץ לפחות לנסות ולבדוק את האפשרות להליך גישור, מתוך הבנה שמדובר בחלופה עדיפה במרבית המקרים.

מה שונה גירושין בהסכמה מגירושין בדרכים אחרות?

בניגוד להליך משפטי, שבו בית המשפט מכריע בין הצדדים, גירושין בהסכמה מתבססים על צרכי הצדדים, רגשותיהם ובסופו של דבר משא ומתן וניסיון להגיע לפתרונות מוסכמים. בגירושין בהסכמה, הצדדים נמצאים בתהליך בניהול ובשליטה, ההליך גמיש ומותאם לצרכים המיוחדים שלהם. במקרים רבים, גירושין בהסכמה מהירים וחסכוניים יותר מבחינה כלכלית ורגשית.

בהליך משפטי, בני הזוג נמצאים ב"תחרות" ו/או במאבק ביניהם ומנסים לשכנע את בית המשפט בצדקת עמדתם. לעומת זאת, בגירושין בהסכמה המטרה היא לייצר "win-win" – פתרון שיענה על האינטרסים והצרכים של שני הצדדים. במקום להתמקד בהאשמות הדדיות ובהוכחת "מי צודק", בני הזוג מתמקדים במציאת דרכים להסדיר את עתידם בצורה הטובה ביותר עבורם ועבור ילדיהם.

הבדל מהותי בין התהליכים, שאני נוהגת לחדד ולהסביר לבני זוג לפני קבלת החלטה, מהו התהליך הנכון להם, הוא היכולת של בני הזוג לעצב בעצמם את תנאי הפרידה, את החיים שאחרי ובכך ליייצר עבורם תחושה של  שליטה ומעורבות, וזאת להבדיל מתחושת חוסר האונים שיכולה להיות בהליך שמתנהל בית המשפט. הסכם שנבנה במשותף, מתוך הבנה והסכמה הדדית, צפוי שיהיה ישים יותר מהחלטה שיפוטית שנכפתה מבחוץ.

הבדל מהותי נוסף שם פוקוס על זמן ומשאבים. בדרך כלל גירושין בהסכמה יחסכו זמן רב של התדיינויות משפטיות וכן עלויות של ייצוג משפטי ושל מומחים. ניתן לעשות שימוש מושכל במשאבים הללו בצורה ממוקדת ומוסכמת, כדי לייצר הסכם מיטבי. מבחינה רגשית, ההליך פחות מתיש ושוחק, והרבה פחות פוגעני ומלחיץ, ומאפשר לשמר יחסי co-parenting טובים יותר לעתיד. בגישור יש תמיד פתח למערכת תקשורתית טובה בין בני הזוג בעתיד. הרי, כמו שאני תמיד אומרת, משפחה בגירושין לא מתפרקת היא רק משנה את צורתה, ולכן בניה של שיח ותקשורת דווקא בתהליך הגירושין יכול להוות בסיס איתן להמשך.

לסיכום, יתרונותיו של הליך גירושין בהסכמה אל מול אלטרנטיבה של גירושין באמצעות התדיינות משפטית קלאסית הם רבים ומשמעותיים. יחד עם זאת, ברור שלא בכל מקרה ניתן להגיע להסדר מוסכם בנושאים כה טעונים וסבוכים. לעתים הפתרון של הכרעה שיפוטית הוא בלתי נמנע. אך ההמלצה שלי תמיד תהיה להתחיל בלנסות ולבחון את האפשרות של גירושין בהסכמה בטרם פונים לדרך של ניהול מאבק משפטי.

מהם היתרונות של גירושין בהסכמה?

בהמשך לכל מה שנאמר לעיל, היתרון המרכזי של גישור גירושין או גירושין בהסכמה הוא מזעור הקונפליקט והעימות בין בני הזוג, כדי לייצר עתיד טוב יותר עבורם ועבור ילדיהם.

ההליך שומר על כבוד הדדי ומאפשר יצירת הסדרים פרקטיים המותאמים למשפחה היושבת מולי בתהליך. לשני הצדדים יש אחריות על יצירת הפתרונות וכפועל יוצא מכך על מימושם בעתיד.

גירושין בהסכמה מבטאים מעבר ממצב של ריב וכעסים, אשר בו ההנחה היא ש"רווח של צד אחד הוא הפסד של משנהו", למצב של שיתוף פעולה והידברות, שבו שני הצדדים מנסים "להגדיל את העוגה" ולהשיג רווח משותף. כאשר בני הזוג הם אלו שבונים יחד את ההסכמות, סביר יותר שיהיו מחויבים אליהן לאורך זמן ושיראו בהן פתרון הוגן ומוסכם.

מעבר לכך, הליך הגישור מאפשר לבני הזוג להביא לידי ביטוי את הצרכים, הרצונות והחששות הייחודיים להם, ולהתאים את ההסדרים בהתאם. יש בכך יתרון עצום על פני "פתרון כללי" שהיה מתקבל אולי בבית משפט, אך לא תואם כלל את בני הזוג ומשפחתם. מגשר מיומן ידע לסייע לצדדים לחשוב בצורה יצירתית מחוץ לקופסה ולמצוא דרכים להתגבר על חסמים ועל נקודות משבר.

בנוסף, בהליך גירושין בהסכמה בני הזוג שומרים על פרטיותם ועל צנעת הפרט. הדברים נותרים בין כותלי חדר הגישור, ואינם הופכים לנחלת הכלל. המצב הזה מקטין במידה רבה את עוגמת הנפש, את תחושות הבושה והכעס, ומאפשר לכל אחד מהצדדים לסיים את התהליך עם תחושה של כבוד עצמי ועם כלים להמשך.

יתרה מזאת, בני זוג שמצליחים להתגרש בהסכמה מהווים מודל חיובי עבור ילדיהם. הם מדגימים יכולת לנהל קונפליקט בצורה בוגרת ולהתמודד עם אתגרים בדרך של הידברות. הם גם מקטינים במידה רבה את הנזק הנפשי והטראומה שעלולים להיגרם לילדים כתוצאה מחשיפה ממושכת למלחמות גירושין. הילדים אינם יכולים ולא נכון שיהיו חלק מתהליך הגירושין. בתהליכים בהן עוצמת הרגש גבוהה מאוד וקיימת התדיינות משפטית, קשה מאוד שלא לחשוף את הילדים לכל מה שעוברים ההורים. כשהורים מגיעים ואומרים שמה שחשוב להם הוא שילדיהם לא יפגעו, כאן טמון המפתח.

חשוב לציין גם את ההיבט הכלכלי – חיסכון בזמן ובכסף. הליכים משפטיים יכולים להימשך שנים שעלותם מגיעה למאות אלפי שקלים מכל צד. לעומת זאת, הליכי גישור הם קצרים יותר וגם העלויות נמוכות יותר. מדובר בחיסכון שיכול לשמש את בני המשפחה להתחלה של החיים החדשים שלאחר הגירושין.

לסיכום, גירושין בהסכמה טומנים בחובם יתרונות רבים. הם משפרים את היחסים העתידיים בין ההורים הגרושים, מקלים על ההתמודדות הרגשית של כל בני המשפחה, מייצרים הסדרים מותאמים אישית ולטווח ארוך, מאפשרים שמירת פרטיות וחוסכים זמן וכסף. יתרונות אלו הופכים אותם לאופציה מועדפת ברוב המקרים.

מה החסרונות של גירושין בהסכמה?

לגירושין בהסכמה יש לא מעט יתרונות, אך גם חסרונות. החיסרון העיקרי הוא שהצדדים נדרשים להתפשר ולוותר על חלק מדרישותיהם. לעתים אחד הצדדים עשוי להסכים לתנאים נחותים עקב לחץ או חוסר מודעות לזכויותיו. באופן כללי, דרוש מאמץ ומחויבות לתהליך של שיתוף פעולה, מה שלא תמיד אפשרי במצבי גירושין טעונים. בנוסף, יכולה להיות חשיפה רבה יותר של מידע אישי בסביבה פחות מוגנת מאשר בבית משפט.

אחד הקשיים בגירושין בהסכמה הוא הסכנה שצד מסוים "יוותר יותר מדי" על זכויותיו ועל האינטרסים הלגיטימיים שלו, אם מתוך רצון כן להקל על התהליך ואם מתוך תחושת חוסר ברירה. במיוחד כאשר קיימים פערי כוחות בין בני הזוג, עלול להיווצר מצב של "הסכמה כפויה", שאינה משרתת את שני הצדדים באופן שווה. נכון, גם בהליכים מקבילים, לא כל עמדות הפתיחה של כל צד יתקבלו בבית המשפט, אך לעיתים צדדים בוחרים באופציה שבית המשפט הוא אשר יפסוק עבורם, וכך ההשלמה תהיה גדולה יותר.

חיסרון נוסף לגירושין בהסכמה הוא שבני הזוג לא תמיד מצליחים להעריך נכון את המשמעויות ארוכות הטווח של ההסכם אשר נכתב. הם עשויים להגיע להסכמות שבשלב עריכת ההסכם נראו להם סבירים, אך בפועל בעתיד הרחוק יתבררו כבעייתיים או קשים מדי ליישום עם הזמן. בהקשר הזה יש חשיבות עליונה לקבלת ייעוץ משפטי וכן ייעוץ הורי במקביל לתהליך הגישור.

גירושין בהסכמה מחייבים מידה רבה של חשיפה רגשית ואישית. לא כל אחד מסוגל לשתף את הצד השני ו/או את המגשר כי לעיתים מדובר בנבכי החיים האינטימיים של בני הזוג, או הסיבות לפרידה, זהו תהליך מורכב ועדין יותר מאשר הצגת עמדות משפטיות יבשות מאחורי "מחסה" של עורך דין בבית משפט.

בהקשר הזה חשוב גם לציין שהסודיות בהליכי גישור אינה מוחלטת כמו חיסיון עו"ד-לקוח. ייתכנו מצבים שבהם הדברים שנאמרו במהלך הגישור "ידלפו" החוצה או ישמשו כראיות בהליכים עתידיים, מה שיכול לייצר סיכון מסוים לבני הזוג.

לסיכום, על אף היתרונות הברורים והמשמעותיים של גירושין בהסכמה, חשוב להכיר ולשקול גם את החסרונות. יש לוודא שבני הזוג מודעים לזכויותיהם ולא מוותרים על האינטרסים הבסיסיים שלהם, שהם שוקלים נכון את ההשלכות ארוכות הטווח, ושהם בשלים מבחינה רגשית לתהליך הכרוך בחשיפה לא פשוטה. בהינתן תנאים מתאימים והכוונה נכונה, ברוב המקרים היתרונות עולים על החסרונות. ועם זאת, לכל מקרה נסיבותיו, וחשוב לבחור בהליך המתאים ביותר עבור בני הזוג ועבור בני המשפחה כולם.

למי מתאים להתגרש בהסכמה?

גירושין בהסכמה יכולים להתאים לזוגות שיש ביניהם עדיין תקשורת בסיסית ונכונות לשתף פעולה למען האינטרסים המשותפים, כגון טובת הילדים. ההליך מתאים למי שרוצה לשמר יחסים תקינים עם בן/בת הזוג לשעבר ולהימנע ככל האפשר מהסלמה של הסכסוך. זכרו, משפחה אינה מתפרקת היא רק משנה צורה, ועל כן, קשר משפחתי ראוי וכדאי שיישמר.

בני זוג שמכבדים זה את זה ומסוגלים לנהל דיאלוג ושיח מכבדים, גם אם הם חלוקים בדעותיהם, צפויים להפיק את מירב התועלת מההליך. חשוב שתהיה הבנה הדדית שעל אף "אי הצלחת" הנישואין, יש אחריות משותפת לנהל את הפרידה בצורה הוגנת וראויה.

אם שני בני הזוג מעוניינים בסיום מהיר ויעיל של הקשר הזוגי והסדרת ההיבטים המשפטיים, ללא "גרירת רגליים" וסחבת מיותרת, גירושין בהסכמה יתאימו להם.  ככל שהמוטיבציה לנהל משא ומתן ממוקד ופרקטי חזקה יותר, כך גדלים הסיכויים להצליח בהליך.

דוגמה אופיינית לזוגות שכדאי להם לפנות לגישור היא כאשר מדובר בזוג צעיר יחסית שנישואיהם קצרים, ללא ילדים או נכסים רבים. במצב זה, בהינתן רצון טוב והיעדר מורכבות יתרה, סביר שהצדדים יוכלו להגיע להסדר מוסכם בקלות יחסית ובפרק זמן קצר.

לעומת זאת, כאשר מעורבים בני זוג מבוגרים יותר עם ילדים ועם היסטוריה ארוכה ומורכבת, נדרשת "בגרות רגשית" מסוימת כדי לפנות לגישור. אך כשהיא קיימת, התועלת יכולה להיות אדירה מבחינת חיסכון במשאבים וצמצום הפגיעה בילדים.

ניתן לומר שכל זוג שמעוניין להיפרד בדרך טובה, מכבדת ומועילה, ובעל מוכנות להשקיע את המאמץ הנדרש לשם כך – יוכל להתאים להליך של גירושין בהסכמה. מדובר בבחירה ערכית ובאמירה חשובה באשר לדרך שבה בני הזוג מבקשים לסיים את הפרק המשותף בחייהם ולהמשיך הלאה.

למי לא מתאים להתגרש בהסכמה?

כאמור, במצבים של פערי כוחות קיצוניים, אלימות במשפחה או חוסר שיתוף פעולה מוחלט מצד אחד הצדדים – יהיה קשה ואף בעייתי לנהל הליך של גירושין בהסכמה. לעתים יש צורך בהתערבות בית המשפט כדי להגן על צד מוחלש או כדי לקבל הכרעות מחייבות כאשר אין כל סיכוי להגיע להבנות.

במקרים קיצוניים של השתלטות ושליטה מצד אחד מבני הזוג, כאשר הצד השני חושש מפניו או חווה דיכוי וביטול עצמי מתמשכים, ייתכן שהליך גישור לא יהיה מתאים ואף עלול לחזק דפוסים בעייתיים. חוסר איזון מובנה ביחסי הכוחות שולל למעשה את הבסיס ההכרחי לקיומו של משא ומתן הוגן.

כמו כן, כאשר מתעורר חשד ממשי להעלמת נכסים, להברחת כספים או למרמה מצד אחד מבני הזוג, עשוי להתעורר צורך בחקירה ובבדיקת עומק באמצעים משפטיים. במצבים אלו הכלים העומדים לרשותו של מגשר הם מוגבלים מאוד.

התנגדות מוחלטת ובלתי מתפשרת של אחד הצדדים לגירושין באופן כללי היא גם מצב שבו סיכויי ההצלחה של גישור נמוכים. כאשר אין כל הסכמה להתחלת התהליך, צד אחד צריך להתחיל את התהליך באופן חד צדדי מול יחידת הסיוע של בתי המשפט.

לבסוף, במקרים מיוחדים של מחלת נפש או ירידה קוגניטיבית משמעותית של אחד מבני הזוג, לא ניתן יהיה לנהל משא ומתן רציונלי ושיתופי. הצורך בהגנה על אינטרסים של צד חסר ישע מחייב ברוב המקרים פנייה להליך משפטי ובדיקת הצורך במינוי אפוטרופוס.

חשוב לזכור, שגם במקרים המורכבים והקשים ביותר, עצם הפנייה לגישור וההתנסות בהליך עצמו – עשויים להיות בעלי ערך. לעתים דווקא ה"כישלון" בהשגת הסכם מקיף מחדד את ההבנה שנדרשת התערבות שיפוטית בעניינים מסוימים, אך גם מאפשר לצמצם את היקף המחלוקת רק לסוגיות הבלתי פתירות. כך או כך, ברוב המקרים שווה להתחיל בדרך של גישור, גם אם לבסוף נדרשת פנייה לערכאות.

הסכם גירושין בהסכמה – המטרה אליה שואפים להגיע

הסכם גירושין הוא המסמך המשפטי המעגן את ההסכמות אליהן הגיעו בני הזוג בנוגע לכל ההיבטים הקשורים לפקיעת הנישואין. הסכם טוב צריך להיות מפורט, בהיר, הוגן ומאוזן. הוא צריך לכסות את חלוקת הרכוש, חובות, הסדרי מזונות ומדור, חלוקת זמני שהות עם הילדים, קצבאות וזכויות סוציאליות ועוד נושאים הקשורים לחייהם של בני הזוג. חשוב שההסכם יהיה בר-ביצוע וישקף תמונת מצב עתידית שכל צד יכול לחיות עמה.

על מנת שההסכם יהיה איכותי ומקיף, עליו להתייחס גם לסוגיות פחות מוחשיות או מיידיות, כגון מנגנון ליישוב מחלוקות עתידיות, הסדרים לגבי חגים ואירועים משפחתיים, חלוקת מטלות הוריות, פיצוי פערי השתכרות, התייחסות למניות ואופציות ועוד נושאים בהתאמה לבני הזוג. ככל שיושקע מאמץ רב יותר בחשיבה מעמיקה על צרכי בני המשפחה לטווח הארוך, כך יגבר הסיכוי שההסכם "יעמוד במבחן הזמן".

מטרת העל של ההסכם אינה רק להביא לסיום פורמלי של הנישואין אלא גם לייצר תשתית בריאה להמשך החיים כבני משפחה גם אם במתכונת שונה. על ההסכמות להתוות דרך התנהלות עתידית שתאפשר לשני ההורים למלא את תפקידם, לשמור על כבודם ופרטיותם, ולהגשים את עצמם.

זהו אינטרס משותף של שני בני הזוג, וככל שיפנימו זאת טוב יותר כך תגבר המחויבות שלהם להגיע להסכם מיטבי. מעבר להיבט המשפטי, חשוב שההסכם ישקף גם בגרות רגשית והכרה ב"גדולת הרגע" של סיום הזוגיות. ניסוח של הקדמה או אחרית דבר בהסכם, המביעים תקווה לעתיד, הכרת תודה על העבר ורצון להתקדם בדרכי שלום – יכולים לשדר מסר חשוב לכל בני המשפחה.

זכרו תמיד– גירושין לא מסתיימים בהסכם הם רק מתחילים שם.

 כמה עולה להתגרש בהסכמה?

ברוב המקרים, העלות של תהליך גירושין בהסכמה תהיה נמוכה משמעותית מניהול הליכים משפטיים ממושכים. יחד עם זאת, העלות תלויה בסופו של דבר במידת המורכבות של התיק ובצורך במעורבות של עו"ד מגשר לגירושין , רואי חשבון, אקטוארים, מומחי שמאות, מטפלים וכד'. שכר הטרחה של המגשר יכול להשתנות. באופן כללי, סביר להניח שמדובר בעלות של כמה אלפי עד כמה עשרות אלפי שקלים, בהתאם לנסיבות.

בדרך כלל התשלום למגשר נקבע לפי שעות עבודה בפועל או לפי מספר הפגישות. טווח המחירים הוא בין 800 ₪ ל-1500 ₪ לשעה, והדבר נקבע לפי ותק ומוניטין של המגשר. במקרים פשוטים של זוג צעיר ללא ילדים וללא רכוש רב, ייתכן שדי יהיה בפגישה אחת או שתיים בנות שעה עד שעתיים כדי לגבש הסכם. מנגד, בתיק סבוך שבו יש צורך במספר רב של מפגשים ובשיתוף של יועצים נוספים, העלות יכולה להגיע גם לכדי 30,000 ₪ או יותר.

חשוב לזכור שמדובר בהערכות בלבד והעלות המדויקת תלויה בנסיבות הספציפיות. כמו כן, גם בתרחיש של גירושין בהסכמה עם עלות גבוהה יחסית, סביר שעדיין מדובר בחיסכון כלכלי עצום ביחס להתדיינות משפטית ממושכת. ההוצאות על שכר טרחת עו"ד במסלול המשפטי הקלאסי, דמי אגרה, חוות דעת מומחים, בדיקות כלכליות ואקטואריות, מסתכמות בקלות במאות אלפי שקלים ולעתים אף יותר.

בשונה מהליך משפטי, בגישור יש לבני הזוג יותר שליטה על קצב התקדמות ההליך ועל היקף השעות שיושקע בו – ומכאן גם על העלויות. ככל שבני הזוג מגלים יותר שיתוף פעולה ומוכנות להתפשר, כך ניתן יהיה לצמצם את כמות המפגשים ואת ההוצאות הכרוכות בהם. לעיתים קרובות, בני הזוג המגיעים אלי לגישור מקבלים שיעורי בית ויכולים להגיע להסכמות עם קפה או יין במטבח ובכך לצמצם את העלויות לתהליך.

אני תמיד ממליצה, לברר מראש עם המגשר מהן עלויות התהליך מה עלות ההסכם ולקבל הערכה מסודרת, בהתאם לנסיבות הספציפיות. ניתן וכדאי גם לקבל הצעות מחיר ממספר מגשרים, ולבחור את זה המתאים ביותר מבחינת מחיר-תועלת. בתחום זה, כמו בתחומים אחרים, לא תמיד המחיר הגבוה ביותר מעיד על האיכות הטובה ביותר. לא פחות חשוב לבחור מגשר שיש לכם אמון בו ותחושה של "כימיה" אישית.

מהם הצעדים בהליך גירושין בהסכמה?

  1. ראשית, החלטה משותפת של בני הזוג על סיום הנישואין ועל רצונם להתגרש בהסכמה.
  2. בחירה של מגשר – עו"ד מקצועי שילווה את ההליך. ניתן להיעזר בהמלצות של חברים, בקבוצות פייסבוק שונות ורצוי לבצע שיחה עם כמה כדי לחוש את הכימיה.
  3. קיומה של פגישה ראשונה עם המגשר, שבה בני הזוג מציגים את הסוגיות השנויות במחלוקת ואת הציפיות שלהם מההליך. בפגישה זו, המגשר מסביר על תהליך הגישור ועל העקרונות המנחים אותו.
  4. לאחר הפגישה הראשונה, מתחיל סבב של פגישות נוספות שבהן המגשר מברר מה הצרכים של כל צד, מה הפחדים שלו ומה הכי חשוב לכל אחד מהם כדי להביא בסופו של דבר לפתרונות הנכונים לבני הזוג ולמשפחה. המטרה היא להגיע להסכמות בכל הנושאים הרלוונטיים – כלכליים, הוריים ואישיים.
  5. לאחר שהושגו ההסכמות, עורך עורך הדין המגשרטיוטה של הסכם גירושין מפורט המסכם את כל ההסכמות שבני הזוג הגיעו אליהם במהלך הגישור.
  6. אפשרות אך זו אינה חובה – בני הזוג מקבלים ייעוץ משפטי נפרד מטעמם ביחס לטיוטת ההסכם, ומבצעים התאמות במידת הצורך.
  7. לאחר אישור כל הסעיפים בהסכם, בני הזוג חותמים על ההסכם.
  8. את ההסכם, בני הזוג מגישים לבית המשפט לענייני משפחה לצורך אישורו. הצדדים מוזמנים לדיון בפני כב' בית המשפט ושם מול השופט שמאשרו ניתן לו תוקף של פסק דין.
  9. לאחר הדיון בבית המשפט, מוגשת בקשה לבית הדין הרבני (או לכל ערכאה דתית רלוונטית אחרת) לסידור גט על סמך פסק הדין.
  10. מתקיים מעמד סידור הגט ומתן "גט כריתות" לאישה. בכך מסתיימים הנישואין באופן רשמי וחוקי.
  11. ההסכם שאושר ממשיך ללוות את בני המשפחה ומהווה "מפת דרכים" להתנהלות העתידית ביחס לכל ההיבטים הרלוונטיים – ילדים, רכוש, מזונות וכד'.

מה ההמלצות למי שבחר להתגרש בהסכמה?

ראשית, ברכות, בעצם הבחירה בתהליך, בחרתם בעצמכם ובמשפחתכם.

  • ההמלצה הראשונה שלי היא לבחור מגשר מקצועי ומנוסה, בעל ידע בתחום דיני המשפחה, כזה שתוכלו לחוש בנוח ושיש לכם אמון ביכולתו להוביל אתכם להסכם מיטבי. אל תתפשרו על עניין זה. היעזרו בהמלצות, חקרו וראיינו לפחות 2-3 מגשרים לפני שתקבלו החלטה.
  • אני תמיד אומרת לבני זוג שנכנסים לתהליך כי עליהם לגלות מחויבות אמיתית לתהליך הגישור. עליהם להגיע לפגישות עם רצון ונכונות אמיתיים להידבר להתפשר ולראות את הצד האחר. אני ממליצה להותיר בצד את האגו ואת הרצון ל"ניצחון" או ל"נקמה", כי אלו יקשו על התהליך או שיהפכו אותו לבלתי אפשרי.
  • שתפו פעולה עם בן/בת הזוג ועם המגשר. היו אקטיביים בתהליך, הביעו את דעתכם והעלו רעיונות והצעות, ומנגד גם הקשיבו בכובד ראש לצד השני. נסו לראות את הדברים מנקודת מבטו של הצד השני והיו פתוחים לרעיונות ופתרונות של המגשר.
  • סבלנות, סבלנות , סבלנות – גלו סבלנות גם לתהליך וגם לקצה של האחר. קבלו את העובדה שלוקח זמן להגיע להסכמות. אל תלחצו ואל תאיימו לפרוש מההליך עם כל קושי שעולה בדרך. תנו אמון בתהליך, בסופו של דבר זה משתלם.
  • היו רגישים ואמפתיים לצרכים של הילדים. כיצד להודיע לילדים על הפרידה זה חלק מהתהליך, התייעצו לשם כך עם מדריכ.ת הורים שיוכלו לכוון אתכם. אל תערבו את הילדים בתהליך ובתהליך קבלת ההחלטות שלכם, חשוב שהם לא יקחו צד או ירגישו אשמה כלשהי.
  • הקפידו על תקשורת מכבדת ולא מתלהמת עם בן/בת הזוג, הן בהודעות והן בשיחות שמחוץ למפגשי הגישור. שמרו על אווירה רגועה ותומכת ככל הניתן.
  • המלצה זו היא אינה חובה אך ניתן, במקביל להליך הגישור, להיוועץ עם עורך דין העוסק בדיני משפחה כדי לוודא שאתם מבינים את זכויותיכם ואת ההשלכות של ההסכמות השונות. אך בו זמנית, שימו לב שאתם בוחרים עורך דין עם ראיה גישורית שיוכל להתמזג עם הליך הגישור.
  • קחו אחריות על התהליך ועל תוצאותיו. אל תפנו אצבע מאשימה כלפי המגשר, עורכי הדין או כל גורם אחר. זכרו כי בסופו של דבר אלו החיים שלכם ואתם קובעים כיצד ייראו.
  • והמלצה אישית שלי אליכם וחשובה מכל – חמלה. היו חמלים כלפי עצמכם. תהליך גירושין הוא תהליך כואב ומטלטל, גם אם נעשה בצורה הטובה והמכבדת ביותר. תנו לעצמכם מרחב ואוזן קשבת (חברים, משפחה, מטפל) לעבד את האובדן והשינוי. לקחו פסקי זמן במידת הצורך. זכרו שמדובר במרתון ולא בספרינט.

מה ההשלכות העתידיות של גירושין בהסכמה?

כאשר גירושין בהסכמה מתנהלים בצורה נכונה ומושגות הסכמות הוגנות, נוצר בסיס איתן להמשך הדרך של כל בני המשפחה. שיתוף הפעולה בין ההורים ממשיך גם לאחר פקיעת הנישואין, והילדים ממשיכים לקבל מסגרת יציבה ובטוחה משני ההורים. הקונפליקט והמתח פוחתים, וכל הצדדים חופשיים יותר להתמקד בעתיד.

הסכמים נוטים לכבד ויתרה מכך הסכמי גירושין שנוצרו בהסכמה נוטים לכבד יותר. הקבלה של כל אחד מהצדדים את תוכן ההסכם מונעת מאבקים משפטיים עתידיים.

בתהליך גישור גירושין, בני הזוג לומדים כלים חשובים לתקשורת ולניהול קונפליקטים, שישרתו אותם גם בהמשך החיים.

הם יוצאים לדרך חדשה מתוך הידברות ואחריות הדדית, דבר בסיס בריא יותר להתמודדות עם אתגרי העתיד.

המרוויחים העיקריים לבחירה זו הם הילדים, אך לא רק. בני הזוג יכולים להתחיל זוגיות חדשה, לצמוח בקריירה האישית ולייצר שקט בנפשם. לזה אין מחיר כלכלי, הרווח הוא שקט ואושר פנימי.

לסיכום, גירושין בהסכמה מהווים חלופה עדיפה על פני התדיינות משפטית ממושכת עבור בני זוג רבים אשר נפרדים. יתרונות כגון חיסכון בזמן ובעלויות, הפחתת הסכסוך והנזק הנפשי, והגעה לפתרונות מותאמים אישית – הופכים אותם לבחירה המתבקשת והנכונה למשפחה. עם הכוונה נכונה, סבלנות, אמפתיה ומחויבות לתהליך, ניתן לסיים את הפרק הזה בחייכם ולהתחיל בחיים חדשים מתוך אחריות, כבוד הדדי ותקווה.

זכרו, משפחה בגירושין לא מתפרקת היא רק משנה צורה. שמרו על המשפחה, גם אם בחרתם להיפרד.

 

ייתכן ויעניין אותך עוד:

שאלות חשובות

האם אני צריך עורך דין שילווה אותי בתהליך גישור?

פעמים רבות שואלים אותי אם יש צורך בליוווי מקביל של עורך דין חיצוני להליך הגישור.

התשובה אינה חד משמעית, אבל ההמלצה היא לתת אמון במגשר ובצוות המקצועי שמלווה את התהליך.

 

 

מה יהיה עם הילדים?

לפני שאנו נפרדים פיזית, ומתחילים להתנהל כזוג גרוש, אנו חייבים לתת את הדעת לכל ההתנהלות היומיומית של הילדים במטרה למזער למינימום את השיבוש באורח החיים הרגיל והתקין שלהם. אין ספק שחייהם יראו מעתה אחרת, הם נאלצים להסתגן לאורח חיים חדש, אך תכנון, שיתוף פעולה שלכם, וראייה לטווח ארוך יקלו על ההתנהלות היומיומית, ויהפכו את השינוי להדרגתי.

למה לבחור בגישור גירושין?

כשאני בוחר נכון ובוחר בשבילי, "החיים שאחרי" לך ולילדיך יראו אחרת. הליך גירושין הינו מורכב רגשית ומלווה בהרבה טלטלות וחוסר וודאות. תוסיפו על זה מאבקים מיותרים על רכוש, וההתאוששות תהיה קשה וארוכה יותר.

יתרונות גישור גירושין עולים על הכל.

דילוג לתוכן